لامپ ال ای دی چیست ؟ LED مخفف دیود ساطع کننده نور است که به آن ssl هم میگویند. لامپهای ال ای دی نسبت به سایر ابزار روشنایی تاریخچه جدید تری دارد. امروزه LED یک قطعه الکترونیکی است که با عبور برق از آن، نور ساطع میکند. این منبع نور به سرعت در لوازم خانگی، گوشی های هوشمند و لامپ ها یافت میشود.
مزایای لامپ ال ای دی
LED ها میتوانند در اشکال مختلف و برای کاربردهای متفاوت ارائه شوند. از جزء یکپارچه گرفته تا لامپ با سوکت قابل تعویض. کارآمدترین و مقرون به صرفه ترین نوع روشنایی در جهان امروز لامپ ال ای دی است، که انرژی کمی مصرف میکند و گرمای بسیار کمی نیز از خود ساطع میکند. ما یک لامپ LED را همانطور که یک لامپ رشته ای یا هالوژن را میخریدیم، نمیخریم. در لامپهای رشتهای و هالوژنها، ما میزان نور را بر حسب وات (W) محاسبه میکنیم، زیرا شدت نور آنها به مصرف برق آنها بستگی دارد. در مورد لامپهای LED که توان آنها بر حسب لومن (lm) است، این موضوع صدق نمیکند، و عدد وات فقط مصرف برق لامپ را نشان میدهد. یک لامپLED 10، انرژی مصرفی 6 تا 8 برابر کمتر از یک لامپ هالوژن دارد. دومین تفاوت لامپ ال ای دی با سایر نورها دمای رنگ است. LED ها میتوانند نور گرم و یا نور سرد ایجاد کنند. مانند یک سفید سرد متمایل به آبی؛ این دمای رنگ با عدد کلوین (k) نشان داده میشود. نور گرم بین 2700 تا 3200 کلوین و نور سرد بالای 4000 کلوین، البته به این نکته دقت داشته باشید که همه لامپهای LED با دیمر برای تغییر رنگ سازگار نیستند.
ساختار لامپ ال ای دی
یک وسیله الکترونیک نوری که بر اساس اصل الکترولومینسانس نور ساطع میکند به عنوان لامپ LED (دیود ساطع کننده نور) شناخته میشود. الکترولومینسانس انتشار نور در اثر برهمکنش میدان الکتریکی با یک جامد مناسب است. در سال 1962 متوجه شد که یک اتصال گالیم-آرسنید بایاس رو به جلو یک ساطع کننده موثر تشعشع است. در اتصالات p-n الکترولومینسانس، هنگامی که در جهت رو به جلو بایاس میشوند، مقداری از انرژی تلف شده به نور تبدیل میشود و از این رو به آنها لامپهای نیمه هادی نیز میگویند.
کارکرد لامپ ال ای دی
هنگامی که یک منبع تغذیه DC به یک لامپ LED در بایاس رو به جلو اعمال میشود، اکثر حامل های بار شروع به حرکت میکنند، به عنوان مثال، الکترونها به سمت ترمینال مثبت و سوراخها به سمت ترمینال منفی منبع. در محل اتصال PN، نوترکیبی الکترونها و حفرهها صورت میگیرد، به دلیل ترکیب مجدد این حاملهای بار، انرژی یا به صورت گرما یا نور آزاد میشود.
مواد نیمه رسانایی مانند فسفید گالیم (GaP)، آرسنید فسفید گالیم (GaAsP)، نیترید گالیم (GaN) و غیره در نوترکیب الکترون ها و حفره ها در محل اتصال PN نور ساطع می کنند. الکترون های موجود در این مواد نیمه هادی انرژی خود را با گسیل فوتون های نور از دست میدهند. اگر مواد نیمه هادی نیمه شفاف باشد، نور ساطع شده در محل اتصال PN به بیرون منتقل میشود. به این ترتیب یک لامپ LED نور ساطع میکند.